BLOMSTERVÄNNERNA.

Det är en förening där jag, Birgitta och Ingrid har varit med i nästan 10 år. Möte oftast en gång i månaden då det oftast är mycket lärorika föreläsningar. Oj vad jag har lärt mig där. Inte visste jag hur viktigt det är med grus i jorden. Inte visste jag om alla speciella arter som är roliga att försöka odla. Inte visste jag hur man lyckades med att så perenner. Förutom detta så är det trevligt att träffa alla trädgårdsälskare särskilt på våra växtmarknader. Då kan man verkligen hitta plantor på "konstiga" växter, som inte finns i plantskolan, till mycket rimliga priser. Så kan man vara med och sälja själv. Jag har varit med i Hågelby två gånger. En gick det bra, en inte.Det är massor av jobb att få till plantorna. Man planterar om gång på gång och vattnar och står i.
Varje år samlar man som medlem frön som man skickar in till en "frögrupp". De gör ett enormt arbete med att portionera ut fröna i lämpliga mängder. Sedan sammanställs detta till en frölista som alla medlemmar får i januari. Så kan man beställa det man vill ha och priset är så lågt att det inte gör något om man inte lyckas med alla. Sista mötet i december får vi en genomgång av Britt då hon talar om vad hon tycker är riktigt odlingsvärt. Jag brukar gå efter hennes rekommendationer. Tyvärr är det inte så väldigt många som samlar frön, men det har man löst med att köpa in en del frön.
Jag fick mina beställda frön för någon vecka sedan och i förra veckan tog jag mig i kragen och sådde. Man tror ju inte att det är sant att ,man ska göra det nu i jan-feb. Men så är det. Så här gör man. Fyll krukor med såjord. Jag tar fyrkantiga ganska stora. Ställ dem i vatten så jorden suger till sig. Så fröna, en sort i varje kruka. Kom ihåg att skriva skyltar så du vet vad det är. Jag ställer krukorna i en brödback så att de inte kommer direkt på marken när de kommer ut. Låt sådden stå inne några dagar och sedan sätter du ut den i snö och kyla. Ställ den så att ev vatten kan rinna av. Jag ställer den på uteplatsens trägolv. Lägg över fiberduk och ös på snö. Sedan är det jättespännande att se vilka som gror när det blivit varmt. Försök!!!!       Berit  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0