BRODERI

Jag lämnade in mitt löv den 14 feb. Spännande.          Så blev det. Jag är nöjd.
Men så har jag bara en massa stickningar på gång. MÅSTE BRODERA!!!  En liten gammal kudde behöver ett omslag. Leta filt! Yllebroderi ska det bli. Vilket motiv? Vet ej! Då kom jag på den eminenta idén att be Leif rita en form till mig. Inte många detaljer men annars hur han ville. Den blev svår. Han hade tänkt på en valross eller säl förstod jag och jag försökte i de banorna med flera stycken på alla möjliga sätt. Det är bra att det är så lätt att klippa bort det man sytt, för det gjorde jag flera gånger. Men nu har jag kommit igång och jag har vissa aningar om hur fortsättningen ska bli. Så här ser den ut idag   Den ska heta FÅGEL BLÅ!  Berit

FEBRUARI

Nu börjar det leva upp igen. Det är vecka 9 och vi har passerat den magiska vecka 5. Det är då allt börjar. MAN SÅR PELARGONER. Det gjorde jag. Tre sorter: Kaspadpelargon, Cardinal orbit (röd) och Orange Appeal.
Idag ser sådde ut så här.     18 frön har tagit sig.    Det finns ingen ljuvligare planta än ett nyss grott pelargonfrö som fått sina riktiga små blad.


På tal om pelargoner så är det ju dags att plantera om. De som stått i trädgården här hemma blev omsatta i lördags. Hela vintern har de stått i datarummet. Där är ingen direkt värme och jag har gett dem vatten genom att bara spola igenom jorden ungefär varannan vecka. Det har gått bra. Av 19 st är det bara en som jag kastat bort. Nu står det tillsammans med småplantorna under växtbelysning och jag hoppas att de ska må fortsatt bra. Nu återstår en mängd att sätta om i G.
Berit

ORKIDÈ

Ibland måste man kliippa av dem!!  Berit

BLOMSTERVÄNNERNA.

Det är en förening där jag, Birgitta och Ingrid har varit med i nästan 10 år. Möte oftast en gång i månaden då det oftast är mycket lärorika föreläsningar. Oj vad jag har lärt mig där. Inte visste jag hur viktigt det är med grus i jorden. Inte visste jag om alla speciella arter som är roliga att försöka odla. Inte visste jag hur man lyckades med att så perenner. Förutom detta så är det trevligt att träffa alla trädgårdsälskare särskilt på våra växtmarknader. Då kan man verkligen hitta plantor på "konstiga" växter, som inte finns i plantskolan, till mycket rimliga priser. Så kan man vara med och sälja själv. Jag har varit med i Hågelby två gånger. En gick det bra, en inte.Det är massor av jobb att få till plantorna. Man planterar om gång på gång och vattnar och står i.
Varje år samlar man som medlem frön som man skickar in till en "frögrupp". De gör ett enormt arbete med att portionera ut fröna i lämpliga mängder. Sedan sammanställs detta till en frölista som alla medlemmar får i januari. Så kan man beställa det man vill ha och priset är så lågt att det inte gör något om man inte lyckas med alla. Sista mötet i december får vi en genomgång av Britt då hon talar om vad hon tycker är riktigt odlingsvärt. Jag brukar gå efter hennes rekommendationer. Tyvärr är det inte så väldigt många som samlar frön, men det har man löst med att köpa in en del frön.
Jag fick mina beställda frön för någon vecka sedan och i förra veckan tog jag mig i kragen och sådde. Man tror ju inte att det är sant att ,man ska göra det nu i jan-feb. Men så är det. Så här gör man. Fyll krukor med såjord. Jag tar fyrkantiga ganska stora. Ställ dem i vatten så jorden suger till sig. Så fröna, en sort i varje kruka. Kom ihåg att skriva skyltar så du vet vad det är. Jag ställer krukorna i en brödback så att de inte kommer direkt på marken när de kommer ut. Låt sådden stå inne några dagar och sedan sätter du ut den i snö och kyla. Ställ den så att ev vatten kan rinna av. Jag ställer den på uteplatsens trägolv. Lägg över fiberduk och ös på snö. Sedan är det jättespännande att se vilka som gror när det blivit varmt. Försök!!!!       Berit  

SNART VÅR?

Egentligen är det ju just nu det har blivit vinter. Februari 2012 har ju verkligen varit kall. I G idag är det bara 6 minus, men det blåser. I natt var det ungefär 20. Jag tycker vintern har varit bra hittills med nästan ingen snö och runt 0. Ett tag tyckte jag att jag inte skulle komma att ha lust med växter och trädgård, men så kommer ljuset efter nyår och vips är lusten där.
Helt plötsligt upptäckte jag att det var vecka 5 och jag hade inte ens pelargonfrön att så. Vecka 5 har många år varit helig för mig. Då sår man pelargoner och då är våren igång. Impecta finns ju så det var bara att bänka sig vid datorn och beställa. Jag tycker visserligen att det är lite omständigt att beställa från dem för man får knappa fram och tillbaka hela tiden, men jag gjorde det i alla fall.
I dag har jag angripit pelargonerna här i G. Klippt ner och tagit skott. Det blev ungefär 30 st, men alla går ju inte till. Förr satte jag skotten i vatten för att få rötter, men förra året satte jag direkt i såjord. Här får de ju stå ganska svalt och torkar inte så fort så det gick ganska bra.Hoppas det gör det i år också.
Berit 

RSS 2.0