ORKIDÈER.




Jag tycker att de är fina.
Berit

Sköta om orkidéer.

 Så här ser det ut i mitt kök varannan måndag. Då sköter jag om orkidéerna. Många frågar hur jag gör för att ha blommande orkidéer jämt. Jag ska berätta. För det första så har jag många. F.n. 53 st. För det andra så har jag bra fönster för dem att stå i. Rikt-
ning NO. För det tredje sköter jag dem regelbundet och på samma sätt hela tiden.
Var fjortonde dag gör jag i ordning en hink med svag näringslösning. Jag använder Orkidéhusets, men det går nog bra med annat också. Så tar jag ut blommorna en och en fortfarande i sin ytterkruka. Jag häller i ca 1 dl av näringslösningen och fyller på från kranen så ytterkrukan blir full. Det tar en stund innan alla har fått sitt.
Sedan gör jag något annat åtminstone en timme. Ibland blir det längre lite beroende på hurdant väder det är, fuktigt eller torrt.
Så kommer nästa moment, att tömma ur vattnet, hålla krukan ett tag så att det mesta rinner bort och så placera blomman på plats igen.
OK det tar tid men jag gör det bara var fjortonde dag. Jag skriver in i almanackan för hela året. När jag gör så här blir jag aldrig av med någon och de blommar flera gånger om året. De mest tacksamma krukväxter som finns tror jag.
Berit

DAHLIOR

 I år satsade jag på dahlior i växthuset. Den här storleken blev det på dem. Höga, stora och massor av blommor. Vi har haft blommor på borden hela tiden och fortfarande kan jag plocka. Nästa år ska jag satsa på lite lägre sorter för det enda som gjorde dem lite fula var när de kommer åt glaset i taket. Särskilt nu när glaset är kallt på nätterna. Rötterna måste ju grävas upp och förvaras under vintern. Gräv upp, torka, ta bort onödig jord, lägg i tidningspapper i en kartong och ställ kartongen svalt. Det får inte vara så varmt att rötterna torkar ur. Jag har dem i förrådet där det är 7-10 grader. Om man har planterat dem i stora krukor så kan man bara klippa ner dem och förvara hela krukan, men det tar ju plats.
Berit

Pelargonbukett

  När jag tog in alla pelargoner i Glindran blev det ju en massa blommor och blad över (de var ju så stora så jag måste klippa ner dem). Synd att kasta! Den här buketten blev det av de kasserade blommorna. Jag tycker att det nästan blev en brudbukett.
Berit

FLER PELARGONER

 

Vet inte vad den heter, men visst är den vacker.

























PELARGONER

 Jag åkte till Glindran förra fredagen, öppnade dörren och tittade ner i nya rummet. Då ser jag detta. Visst blir man glad. Sorten heter pac Antik scarlet. Man kallar den för spaljepelargon. Den klättrar inte själv utan man får binda upp den. Den står naturligtvis ute så fort det går och jag tog in den innan det blev riktigt kyligt. Förra vintern stod den där den står nu och blommade hela vintern, sköt nya skott som jag gjorde fler plantor av. Det kan man göra men eftersom det är en "pac" så får man inte föröka och sälja. Jag köpte den som planta hos Wibrant-Rockdala i Norrköping. De har även postorder.
Berit

MIN VÄSKA

  Nu är min väska klar. Jag gjorde den av små klädeslappar,9x9 cm. Sedan broderade jag mina fantasier med ullgarn. När det var gjort sydde jag ihop dem med skarvsöm. Då syr man med ett extra tyg mellan bitarna. Kanter och botten gjorde jag av en gammal skinnkjol. Lite hårt att sy i men det går bra med en skinnål. Väskan blev ju annorlunda så jag var tveksam om jag skulle våga använda den, men det gör jag. Man kan göra en massa saker på detta sätt. Det är bara att sätta igång fantasin.
Berir

Svampplockningen.

Det blev inga stolta fjällskivlingar och till att börja med trodde vi att vi hittat den enda skog som var tom på svamp, men så var det inte. När ögonen ställt in sig fanns trattkantarellerna överallt. Vi begränsade oss till två korgar och eftersom vi plockade rätt sakta och noga så var det inte så mycket att rensa. När vi plockar mycket svamp så förväller vi den och fryser in ca 3 dl i varje påse. Får vi bara lite så torkar vi den ooch använder den som krydda. KarlJohan och hans kompisar torkar vi alltid. DELIKAT. Rekommenderas.


Jasper


Svampplockning

Nu ska vi ut och plocka svamp med Vera.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0