STRUTSFARMEN
I höstas, närmare bestämt den 8 okt gjorde vi en resa med SPF Grödinge till Vångas strutsfarm på Vikbolandet. Det var många som ville åka med så Anki fick ordna en större buss. Det var en trevlig upplevelse. Vi fick en noggrann presentation av ägaren och fick veta mycket om det stora, lite konstiga djuren. Den stora kroppen på de jättestarka benen och fötterna, jämfört med det lilla, lilla huvudet. De har tydligen en väldigt liten hjärna, som är en fördel när man ska handskas med dem. Alla kanske vet att strutsar måste äta småsten för att kunna mala och smälta maten i den stora kroppen.
Farmen hade varit igång en hel del år (jag kommer inte ihåg hur många) men det var tufft av ägarna att starta tycker jag för de två "srartdjuren" var ofantligt dyra, flera tiotusentals kronor. Men det har gått bra och nu hade de strutsar i många storlekar, även om vi inte fick se riktigt små ungar eftersom det var på hösten.

Där fanns naturligtvis en affär och en bra restaurang, där vi fick potatisgratäng och strutskött. SÅ gott. Inte bara köttet utan allt på strutsen tas tillvara. Skinnet till jättesnygga väskor och jackor. Plymerna till dammvippor (strålande bra) och prydnader och äggen som man naturligtvis kan äta. Kokar man ett ägg så tar det en - en och en halv timme. Äggen gjorde de lampor av också. Detta är bara ett smakprov. Åk dit. Det var värt resan.
13 maj 2020
Berit
Kommentarer
Trackback